Реставрация

Реставрацията може да бъде толкова лека, колкото леко почистване, за да премахнете прах или мръсотия или може да включва почти пълна реконструкция или подмяна, какъвто е случаят със старинните мебели. Основната цел на реставрацията е да се “възстанови” първоначалния вид или функционалността на мебел и да се удължи животът й.

Има голяма разлика между реставрация и ремонт. Може да се постигне функционалност с ремонт, но реставрацията на старинни мебели е изкуството.

Реставрацията се започва от дървената част. Мебелите се разглобяват на съставни части, номерират се сглобките и се почистват от лепило, боя и лак. Следва шлайфане, което се извършва с различно зърнести шкурки. След всяко почистване дървената част се навлажнява, а когато изсъхне се шлайфа с още по-фина шкурка.

Обработените дървени части се лепят и сглобяват отново. Цветът на байца зависи от възможностите на дървото и от предпочитанията на клиента. След сглобяването, мебелите се намазват с растително масло и престояват едно денонощие. Следва шлайфане с фина шкурка и полиране.

Ако мебелта е фурнирована и има излющен фурнир, той се сменя изцяло или се изкърпва. Порите на фурнира се попълват с пемза и той се полира.

Тапицирането на столове и канапета включва поставяне на ремъци с кожа, връзване на пружини и шиене на пружини за ремъците. Над пружините се поставя плат и кокосова вложка или морска трева и вата. На тревата се шие ръб, ако видът на мебелите го изисква.

На края се избират цветовете на пресечения шнур според дамаската, а на столове и канапета модел “Тонет” се наплитат седалките и облегалките с Виенски ратан.

За контакти